Pop-Up wijnmuseum in GC de Bosuil in Jezus-Eik

 

De wijnproductie in Overijse …van 1955 tot nu.

 In GC De Bosuil zal er van 13 april tot en met 5 mei een tentoonstelling plaatsvinden over de wijnproductie in Overijse van 1955 tot op heden.

eiken foeders bij ISCA
het stoppen en plaatsen van de draadkorf op schuimwijn
De verhuis van eiken foeders en materiaal naar Soniën in Jezus-Eik
Het plaatsen van de eiken foeders in de nieuwe wijnkelder

Het wordt een pop-up museum met heel wat ambachtelijke toestellen van vroeger en nu, die al de facetten rond het maken van wijn zullen voorstellen.

Ook de historiek komt ruim aan bod: de oprichting van de wijncoöperatieve ISCA met initiatiefnemers Raymond Luppens en Albert Michiel, de Orde der Iscaniërs, de wijnprins en de verkiezing van de schuimwijnkoningin tijdens de druiven- en wijnfeesten.

Ook Chalet ISCA, de ISCA-producten, de onvermijdelijke sluiting in 1978 en de verkoop van de fabrieksgebouwen komen aan bod.

Uiteraard volgt dan het verhaal van de bouw van wijnkelder Soniën met de verhuis van heel wat wijnmakersmateriaal van ISCA naar Jezus-Eik. Aan de hand van meer dan veertig infopanelen en filmmateriaal zal je een duidelijk beeld krijgen van heel deze wijngeschiedenis.

Op zondag 28 april zijn er ter gelegenheid van Erfgoeddag meerdere gegidste rondleidingen. Inschrijven hiervoor kan via de website van GC DeBosuil.

Deze tentoonstelling kadert in het project “cultuur in je buurt 2019” en is een organisatie van Dorpsraad Jezus-Eik met de medewerking van GC De Bosuil, de gemeente Overijse en de Beierij van Ijse.