Over ons

40 jaar

40-jarig bestaan

Wijnen Soniën bestaan 40 jaar. Onze kwaliteit en toewijding is gekend in de wijde omtrek.

Witte wijn

Witte wijn

Verschillende varianten witte wijn zijn te koop: droog of zoet, eigen makelij of import: kom proeven!

Streekproduct

Erkend streekproduct

Jarenlange inzet leidde tot de toekenning van het logo “Erkend Streekproduct.” Trots namen we dit in ontvangst!

Vaten rode wijn

Rode wijn

Rode wijn bij Soniën leent zich perfect tot gebruik bij kaasschotels of vlees.

Felix Sohie

Hoe het begon

Felix Sohie bouwde de eerste druivenserre in 1865 te Hoeilaart. De gebroeders Danhieux volgden zijn voorbeeld in 1878 te Overijse. Deze druiventeelt onder glas breidde zich steeds verder uit zodat enkele tientallen jaren later 4500 gezinnen van een ruim inkomen konden genieten dankzij de verkoop van tafeldruiven afkomstig uit zo’n 35.000 serren.

Augustinus Luppens

Druiven en wijn

Augustinus Luppens (1847-1920) was herbergier in Jezus-Eik, maar had ook enkele druivenserren in eigendom die later werden bewerkt door zijn zoon Guillaume (1880-1933) en nadien door zijn kleinzoon Raymond (1915-1999).
Sinds 1934 werkte Raymond Luppens ook bij de wijnfabriek “Vieille Méthode Champenoise” in Etterbeek, waar hij sinds 1940 de volmacht kreeg om de zaak te beheren.
Door de oorlogssituatie kon er geen alcoholische drank worden ingevoerd en werden heel wat druiven uit Overijse-Hoeilaart aangekocht om te verwerken tot wijn.

Raymond Luppens
Isca

Coöperatieve ``Isca``

Druivensap en wijn

In 1955 wordt Raymond Luppens voorzitter van de coöperatieve
vennootschap ISCA die de marktoverschotten in de druivenstreek
verder zal verwerken tot druivensap, wijn en schuimwijn.

Druiven en wijn Soniën

Het begin

Op 3 oktober 1978 werd de coöperatieve vennootschap ISCA failliet verklaard. Raymond Luppens, die in 1955 medestichter was van dit bedrijf, nam samen met zijn zonen Flup en Pips het initiatief om de werkzaamheden van Isca verder te zetten. Pips Luppens werkte reeds 5 jaar bij ISCA en had eveneens de opleiding wijnkennis beëindigd in de Hotelschool COOVI te Anderlecht.

Bij de uitverkoop van de inboedel van ISCA in november 1978, werd door de familie Luppens heel wat materiaal opgekocht. Tientallen houten vaten van 600 tot 6000 liter, machines, champagnepupiters, en zo’n dertigduizend liter wijn werden met tractor en boerenkar naar Jezus-Eik verhuisd en in de druivenserres opgeslagen.
Pips vond snel werk bij een wijnhandelaar te Brussel en hield zich na de werkuren bezig in de garage van het woonhuis dat ondertussen was omgebouwd tot een wijnmakersatelier. Hier werden de eerste Soniënwijnen en aperitieven op fles getrokken.
Er werden eveneens wijnen ingevoerd en verkocht aan particulieren en plaatselijke horecazaken.
Flup Luppens, ook deeltijds werknemer bij Isca, bewerkte sinds een paar jaar het ouderlijk serrebedrijf en besloot tot renovatie ervan over te gaan.

Tractor Sonien
Druivenfeesten Overijse pips champagne

Nieuwe serres

Investeringen

In april 1979 werd aangevangen met het uitgraven van de wijnkelder. De bouw en inrichting gebeurde met “eigen handen” en met hulp van familie en vrienden. Net voor de druivenfeesten van 1979 kon het bedrijf worden opengesteld voor de eerste bezoekers.
In 1981 werd op deze wijnkelder een winkel en ontvangstruimte gebouwd. Vanaf dan werkte Pips nog halftime bij de Brusselse wijnhandelaar en vanaf april 1982 zette hij zich volledig in voor zijn eigen bedrijf.
De specialiteit van het huis werd de schuimwijn, bereid zoals in de Champagnestreek, maar wel nog volledig ambachtelijk.

Intussen werd heel wat geïnvesteerd door de aankoop van nieuw materiaal zoals wijnpersen, afvulmachine, filterapparaat, stopmachine en roestvrije citernes. Deze vernieuwingen droegen bij tot constante kwaliteitsverbetering, dit echter zonder het ambachtelijk karakter te verloochenen.

Nieuwe serre

Modernisering

Investeringen

Het druivenbedrijf Soniën wordt reeds vier generaties uitgebaat. Vanaf 1978 worden de zestien bestaande serres één voor één gerenoveerd, vaak met materialen opgekocht bij uitstervende bedrijven. De grote vernieuwing komt echter in 1992 wanneer de zestien serres worden omgebouwd tot een moderne warenhuisserre. In 1996 komt er een nieuwe stookinstallatie, conform aan de milieuwetgeving en eind 2000 zorgt een computerinstallatie voor een perfecte klimaatregeling.

Ondertussen wordt steeds gestreefd naar een natuurlijke teeltwijze. Vanaf 2000 wordt de stap gezet naar de bio-teelt zodat de druiven volgens de strengste normen in tuinbouw verzorgd moeten worden. Na drie jaar “in omschakeling” worden vanaf 2003 de “ Soniëndruiven” als enige in de druivenstreek verkocht met het biogarantielabel.

Wat de vlaams-brabantse druiventelers steeds beweerden over de Belgische tafeldruif, is bij Soniën een door “Integra” gecontroleerde erkenning geworden.

Liefde voor de wijn!

De termen bio en biologisch zijn beschermd: je kan ze niet zomaar gebruiken. Om als bio-producent erkend te worden, moet je voldoen aan productieregels van de EU. Bovendien ben je verplicht controles te laten uitvoeren door een erkend controleorganisme zoals, bij druiven Soniën, “Integra afdeling Blik.

Voorwaarden Bio-Label:

    • Streven naar een gezonde bodem door middel van organisch materiaal zonder kunstmeststoffen.
    • Parasieten, ziekten en onkruiden bestrijden met mechanische teeltmaatregelen en natuurlijke vijanden zonder synthetische gewasbeschermingsmiddelen.
    • Biologisch produceren is verbonden zijn met de natuur. Daarom mag er geen gebruik gemaakt worden van genetisch gemodificeerde organismen.
    • Geen biologische en gangbare teelt van eenzelfde soort op het zelfde bedrijf.

Biologisch geteelde druiventrossen moeten juist geëtiketteerd zijn om de traceerbaarheid te kunnen garanderen. Voordat druiven biologisch genoemd worden, is er een omschakelperiode van drie jaar voorzien. Wie het “Bio-garantielogo” wil gebruiken, moet zich aansluiten bij Belbior, de beroepsvereniging van biologische boeren.

Wijnen Sonien